Thaise nieuwjaar, Songkran

De verplaatsing van de zon…

Het traditionele Thaise nieuwjaar wordt “Songkran” genoemd. De officiële viering datum van Songkran is van 13 april tot en met 15 april, maar op veel plaatsen starten de festiviteiten al wat eerder. Per locatie kan de duur van het feest verschillen. Meestal duurt het feest 3 tot 6 dagen. Songkran betekent in het Sankriet: verplaatsen. Hier wordt mee bedoeld dat de zon zich verplaatst. Vroeger ging met de verplaatsing van de zon het nieuwe jaar in voor de mensen in Thailand, maar sinds 1940 wordt er in Thailand ook het “westerse” nieuwjaar gevierd. Dit neemt echter niet weg dat Songkran tot de dag van vandaag nog steeds een belangrijke en bijzondere gebeurtenis is voor de Thaise bevolking.

Tijdens het vieren van het Thaise nieuwjaar worden er verschillende tradities gevolgd. De jongeren gieten bijvoorbeeld een soort geparfumeerd water in de handen van de wat oudere familieleden en monniken. Dit gebeurt ook met de verschillende Boeddha beelden in verschillende Thaise tempels. Dit kun je op de foto hieronder zien gebeuren. Een vrouw zegent een gouden Boeddhabeeld met geparfumeerd water. Deze traditie houdt in dat het slechte van afgelopen jaar wordt weggespoeld. Zo worden bijvoorbeeld ook alle huizen goed schoongemaakt om al het slechte achter de rug te laten en weer met een schone lei te beginnen.

 

8958_619790381489477_4749687060326445608_n

 

Wilt u een keer Thaise nieuwjaar van dichtbij meemaken? Wij van Adventures Globe raden u zeker aan om dan in april op vakantie te gaan naar Thailand. Het is er weliswaar veel drukker, dus boek ver van te voren om zeker te zijn dat u er tijdens de Sonkran dagen bent! U zult genieten van de gezellige waterfestivals , waar u kunt meedansen met de plaatselijke bevolking en niet te vergeten al het heerlijke Thaise eten. The places to be tijdens het Thaise nieuwjaar zijn o.a.: Chiang Mai, Silom Road, Khao San Road, Ayutthaya, Sukhothai en Phuket.

Adventures Globe is dit jaar zelf ook weer op verschillende Thaise nieuwjaar evenementen geweest in Nederland. Want ook hier laat de Thai het Thaise nieuwjaar niet stilletjes voorbij gaan. Zo stonden wij deze maand nog bij het Buddharama tempel in Waalwijk. Het was er erg gezellig en wij raden u aan om volgend jaar zeker deel te nemen aan minstens een Songkran evenement in Nederland. U geniet er van het muziek, het eten en de zeer vriendelijke en gezellige mensen! Dus wie weet tot volgend jaar tijdens het Thaise nieuwjaar!

11139416_619846934817155_8218881854922805113_n

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Free WordPress 4 Themes Online. | Thanks to Premium Themes, wordpress themes 2011 and