Eten in Thailand

De Thaise keuken

Geen “smakelijk eten”, maar “Kin Khao”

Het eten is in Thailand een echte levensstijl en kan overal en altijd. Naast restaurants zijn er foodcourts of eetmarkten, eetstalletjes op straat en nachtmarkten waar men de hele dag door maaltijden of snacks kan krijgen. In Thailand zegt men in plaats van “eet smakelijk” tegen elkaar “Kin Khao”, dit betekent letterlijk vertaald: “We gaan rijst eten”. De meeste Thaise gerechten worden gevormd met een basis van rijst of rijstnoedels. Daarbij worden dan vlees, vis of groente gerechten geserveerd.

De gerechten worden op smaak gemaakt met veel verse kruiden als koriander, basilicum, citroengras, limoen, knoflook, kokos en pepers. Typerend zijn de groene en rode curries en de tom yam scherpe vissoep. Voor vegetariërs zijn er in Thailand genoeg gerechten zonder vlees of vis. Naast de ruime keuze voor het eten is de keuze voor dranken ook groot, koffie, thee, fris, vruchtensappen, bier en sterke drank begeleiden het eten. Wijn is wel verkrijgbaar maar vaak erg duur. Supermarkten mogen alcoholische dranken niet de gehele dag door verkopen, alleen tijdens lunchtijd en aan het begin van de avond. Het water uit de kraan is meestal niet geschikt voor consumptie, tenzij er een speciale drinkwater installatie is aangebracht. Het is verstandig om water te drinken uit flessen die overal te koop zijn.

De Thaise keuken is bijzonder veelzijdig en staat bekend om haar grote variëteit aan smaken. Thaise gerechten bestaan veelal uit curry’s met vlees, vis en/of groenten waarbij meestal rijst wordt geserveerd. Veel gebruikte ingrediënten zijn pepers, citroengras, knoflook, limoen, koriander, basilicum, gember en kokos. De Thaise keuken kan heel pittig zijn, bekend bij velen is de Tom Yam soep, onmisbaar tijdens een Thailand vakantie. Er is ook een veelheid aan fruit te verkrijgen. Naast de locale keuken vindt men in Thailand ook een grote verscheidenheid aan internationale keukens variërend van Italiaans, Japans, Braziliaans tot Frans. De bekende internationale fastfood-ketens kan men ook overal in het land vinden.

Hier zijn enkele bekende gerechten waar u van kunt genieten tijdens een Thailand vakantie:

• Tjok: warme rijstepap met vis of varkensgehakt.
• Khao tom: bouillon met rijst en varkensgehakt of kipgehakt.
• Khao soi: gefrituurde eiermie met pittige kip-currysoep.
• Khao pad moe: gebakken rijst met varkensvlees
• Khao pad kaiL gebakken rijst met kip
• Kai yang: gegrilde en gemarineerde kip met kleefrijst.

Zo zijn er honderd andere gerechten waar u tijdens een vakantie in Thailand van kunt proeven. Laat uw zintuigen verassen door de verschillende heerlijke gerechten.

In Thailand wonen wel 40 verschillenden volkeren. Het is dan ook niet vreemd dat de Thaise keuken bestaat uit een divers van ingrediënten, kruiden en specerijen. Dit is zeker te merken tijdens een bezoek aan een restaurant in Thailand. Hetgeen dat de verschillende Thaise keukens met elkaar verbonden houdt zijn de vijf fundamentele smaaksensaties die met elkaar worden samengebracht in een maaltijd. Soms zelfs al in een gerecht. Deze vijf fundamentele smaaksensaties zijn: pittig, zuur, zoet, zout en bitter. Ook komen kruiden vaak terug in de Thaise keuken.

Ook voor de vegetarisch is het geen probleem om van de Thaise keuken te genieten. Vele Thaise restaurants bieden namelijk de meest exotische vegetarische gerechten aan. Zelfs niet-vegetariërs kunnen hier zeker van genieten.

In Thailand wordt er erg veel gedronken door de warmte natuurlijk. Daarom zijn er op elke hoek van de straat wel  stalletjes te vinden waar de bekende drank “awy” wordt verkocht. Dit is een frisdrankje gemaakt van suikerriet. Ook kunnen er bij deze stalletjes namaak-cola of een ander soort sap met ijsblokjes gekocht worden. Daarnaast zijn er in de kleine supermarkten 24-uur per dag bekende westerse en Thaise frisdranken te koop. Ook cocosnootsap is overal in Thailand te verkrijgen.

In Thailand kunt u ook meedoen aan kooklessen en voor de echte smullers bestaat er zelfs een Thailand Foodtour! Kijk snel op onze website voor meer informatie over deze tour.

U zult tijdens uw vakantie in Thailand dus zeker genieten van diverse Thaise gerechten!

cooking at baan lampaya (7)

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Free WordPress 4 Themes Online. | Thanks to Premium Themes, wordpress themes 2011 and